Els malsons s’acaben, els llibres no

Dayne_Davis

New member
Registrado
27 Sep 2024
Mensajes
49
El dilluns 29 de novembre, a la vesprada, el cel de València es va enfosquir i la ciutat va començar a sentir l’impacte d’un vent violent. Tot indicava que alguna cosa no anava bé. La tragèdia estava en marxa: en pocs minuts, molts pobles de l’Horta Sud, la Ribera Alta i Utiel-Requena començaven a patir la fúria de l’aigua. De sobte, sense cap avís. Així començava el malson que hem viscut els valencians durant l’última setmana. Ningú ha eixit, ni eixirà, indemne d’aquesta tragèdia.

La primera reacció és assegurar-se que les persones estimades i els entorns propers estan fora de perill. La segona, afrontar les conseqüències. El dilluns 4, la Junta Directiva de l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV) va convocar un comité d’urgència amb representants de les diferents associacions del sector. La primera conclusió: les conseqüències seran dures i deixaran una empremta profunda. Pel que fa concretament al sector editorial, encara tardarem un temps a avaluar les pèrdues econòmiques, perquè les nostres particularitats fan d’aquesta una tasca complicada.

Les dades recollides per l’AEPV, que prèviament havia fet una enquesta entre els seus socis, apunten a diferents fronts. La destrucció de les seus de les editorials ha estat limitada, el problema més greu recau en la pèrdua del magatzem d’un dels nostres distribuïdors principals, Gea Llibres. Ara com ara, desconeixem l’estat del fons de cada editorial, que pot afectar també altres editorials de l’Estat. Les imatges que han circulat ens fan témer el pitjor. També s’han registrat danys, inicialment menys greus, però creixents, en un altre distribuïdor, Sendra-Marco. Algunes editorials tenen problemes amb els fons emmagatzemats en instal·lacions pròpies o centres logístics greument afectats; d’altres amb llibres que estaven a punt d’eixir de les impremtes o en ple procés de producció.

Magatzem de @GeaLlibres, a Riba-roja de Túria, la principal distribuïdora de llibres en valencià. Es calcula que s’han fet malbé més de 300.000 volums. pic.twitter.com/hlLlLQor44

— Vicent Olmos (@VicentOlmos2) November 5, 2024

Aquest panorama comportarà una ruptura en la cadena de distribució, que, sumada a les destrosses generals (com la falta de vehicles, l’estat de les carreteres, el desànim general i l’ajornament d’activitats), constituirà un problema greu per a moltes editorials, que es poden trobar sense estoc. Encara no sabem com distribuirem els llibres per a la campanya de Nadal ni com podrem afrontar la tasca costosa de reimprimir els llibres destruïts, per a poder mantenir la continuïtat en les vendes i recuperar l’activitat comercial. No cal dir que això afectarà també a altres col·lectius, com escriptors, il·lustradors...

El sector editorial valencià, però, no està sol. Des del primer moment ha rebut suport. La Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, de la qual forma part l’Associació d’Editors del País Valencià, ha mostrat una gran preocupació, així com els gremis d’altres territoris de l’Estat. El dia 7 farem la primera reunió de treball per a avaluar i explorar propostes de col·laboració. A més, també han començat les reunions amb les administracions públiques. El dia 5, la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, va convocar una reunió amb la presència de Miquel Nadal, director general de Cultura; Marta Alonso, directora general de Patrimoni; i Paco Teruel, diputat de Cultura de la Diputació de València. Hi assistiren representants d’un ampli ventall de sectors culturals, universitats i institucions culturals públiques. Una trobada on es va anunciar la creació d’ajudes complementàries a les ja previstes per la Generalitat i el compromís d’organitzar futures reunions sectorials. Aquest mateix dia, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, i el seu valuós equip, també es van interessar per conéixer de primera mà la situació i les necessitats del sector editorial. Parlar, entendre i explicar com acarar de manera efectiva les mesures que s’estan preparant és molt necessari i és una mostra més del compromís del ministeri, en aquest cas de Cultura, amb el sector editorial, i cultural, valencià. Són dies de moltes reunions i de propostes perquè seguim sumant més mans.

Hem entés que la solidaritat és molt més que una paraula bonica i necessària; és també el treball col·lectiu de moltes ments que comparteixen un objectiu comú: la recuperació, tan aviat com siga possible, del sector editorial valencià, perquè torne a competir en el mercat en igualtat de condicions. Som un sector que pivotem entre l’empresa i la cultura, i estem acostumats a lluitar. Seguirem endavant, perquè els malsons s’acaben, i la vida, en aquest cas dels llibres, sempre renaix. El sector editorial valencià ha de continuar aportant al món de la cultura els seus llibres, perquè nosaltres també som necessaris.

Àfrica Ramirez és la presidenta de l’Associacions d’Editorials del País Valencià i editora de Balandra Edicions

Seguir leyendo

 

Miembros conectados

No hay miembros conectados.
Atrás
Arriba